MÁESZ HÍRCSEPPEK

Megalakult a Nemzeti Népegészségügyi Központ - Országos Tisztifőorvosi látogatás

Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, melynek vezetője Dr. Kovács Attila országos tiszti főorvos lesz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában és irányítja, szervezi, koordinálja a programok végrehajtásának területi és helyi feladatait továbbá ellátja a jogszabályokban meghatározott egészségügyi ellátás feletti szakfelügyeleti feladatokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az EMMI miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai és koordinációs bizottságában 2010 óta alapító szervezet az országos tisztifőorvosi hivatal, így ezen kiemelt szakmai kapcsolat a Nemzeti Népegészségügyi Központtal is tovább folytatódik a teljes programidőszak végéig 2030-ig. Dr. Kovács Attila országos tisztifőrvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének látogatása.

Sikeresen Teljesítve / WHO Altzheimer Világnap 2018.

Sikeresen megvalósításra került a WHO - Altzheimer Világnap a Szociális Klaszter, Magyar Demencia Társaság és a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram szervezésében. Az esemény teltházas környezetben zajlott az eseményen külön életmód standokon megismerhették a látogatok a demenciával kapcsolatos tudnivalókat valamint érdekes memóriaszűrésen is részt vehettek a látogatók. Az eseményt Dr. Egervári Ágnes a Szociális Klaszter elnöke, Prof. Dr. Kálmán János a Magyar Demencia Társaság elnöke, Dankovics Gergely a MÁESZ Programigazgatója nyitotta meg.

Köztársasági Elnöki Hivatal elismerése

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 szakmai bizottsága egy 80 oldalas bársonykönyvben foglalta össze Dr. Áder János köztársaság elnök Úrnak az elmúlt 8 év eredményeit, tapasztalatait a magyar lakosság egészségi állapotának alakulásáról és visszajelzésekről. A köztársasági elnöki hivatal társadalmi osztályok vezetője Nagy Bercel igazgató Úr elismerését fejezte ki ezen eddigi elért eredményekhez a folytatáshoz 2030-ig sok sikert kívánt köztársasági elnök Úr képviseletében.

Sikeresen Teljesítve / WHO - OGYEI Idősek Világnapja 2018.

Sikeresen megvalósításra került a WHO - OGYEI - ORFK OBB - Wörwag Pharma szervezésében az idei idősek világnapja. Az esemény teltházas környezetben zajlott a szervezésbe a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a Budapesti Nyugdíjasok Egyesülete is bekapcsolódott.

Sikeresen Teljesítve / Magyar Hypertonia Társaság Kongresszusa 2018.

A Magyar Hypertonia Társaság Kongresszusának keretében bemutatásra kerültek szakmai előadások keretében a legfrissebb vizsgálati eredmények a több mint 6 millió elvégzett vizsgálatból a kongresszusi résztvevők részére. A főbejárat előtt minden látogató megismerhette működés közben a legújabb vizsgálati eszközökkel felszerelt speciális szűrőállomást és a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjához tartozó kísérő programokat.

Dr. Nagy István Parlamenti Államtitkár - Agrárminiszter elismerése

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 óta stratégiai partnerséget folytat a Vidékfejlesztési Minisztérium, majd Földművelésügyi Minisztérium és 2018-tól az Agrárminisztériummal. A mindenkori miniszter a MÁESZ szakmai bizottságába tanácsadókat jelöl ki, akik feladata a szakmai irányelvek bekapcsolása a Népegészségügyi program ezen ágába. Megtiszteltetés Dr. Nagy István Parlamenti Államtitkár, majd Agrárminiszter levele a MÁESZ Programhoz:
„MÁESZ Program sok százezer magyar állampolgárnak segített abban, hogy képet kapjon egészségi állapotáról és ráirányította a figyelmet a megelőzés fontosságára. Az átfogó vizsgálatok és életmódtanácsok hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek még időben tegyenek egészségükért. Magyarország legnagyobb egészségvédelmi szűrőprogramjának eredményei bizonyítják, hogy nagy szükség van a kezdeményezésre. Örülök, hogy a Minisztérium is részese lehet, ennek a példaértékű kezdeményezésnek. Bízom benne, hogy a MÁESZ Program az elkövetkező években is folytatódni fog és még több ezer állampolgár számára nyújt lehetőséget a hosszabb és egészségesebb élet megteremtéséhez. Tisztelettel: Dr. Nagy István – Parlamenti Államtitkár – Agrárminiszter„

„Boldog Szülinapot MÁESZ 2010-2020-2030”
8 éves lett Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030

8 év 1700 helyszín közel 500 000 látogató több mint 6 millió vizsgálat, sok érdekes témával készül a szakmai bizottság a 2019. márciusban megtartandó X. Jubileumi Népegészségügyi Konferenciára új helyszínen a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Sikeresen Teljesítve / Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Kongresszusa 2018.

Sikeresen lezajlott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kongresszusa idén is mindkét nap teltházas környezetben kerül kivitelezésre a MÁESZ Program a főbejárat előtt kapott központi helyet.

Hivatalosan is elindult - Gyermek Prevenció Magyarországon 2018-2030

Gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, ezért is lett előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés (TIE), amely négy egészségfejlesztési alapfeladat rendszeres ellátását jelenti. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja. A 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”.

Sikeresen lezárult a MÁESZ Program 2018. tavaszi-nyári időszaka

Sikeresen lezárult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának 2018. tavaszi – nyári időszaka. A mellékelt linken elérhető az összefoglaló film ezen időszakról.

Semmelweis Egyetem - Folytatódnak az oktatási rendszerben a gyakorlati és előadás napok a tantervhez kapcsoltan

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030, az oktatási rendszerben a Prevenció tantárgy gyakorlati megvalósításának tantervi Programja. A tantervhez gyakorlati napok tartoznak, melynek keretében a hallgatók bepillantást nyernek a program működésébe a Semmelweis Egyetem mind a hat karán: Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi Kar, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Testnevelési és Sporttudományi Karon. A téma fontosságára való tekintettel, az érdeklődés nagyon magas volt az első három gyakorlati napon közel 900 hallgató vett részt a programon és a bemutatókon.

Nyugat Magyarországi Egyetem - Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar

A Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán az egészségügyi szóvivői egyetemi szakon kommunikáció az egészségügyben tantárgy keretében is bemutatásra kerülnek a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020-2030 gyakorlati kivitelezése, szakmai protokollja az eddigi sikeresen teljesült 1500+ helyszín eredményei és tapasztalati valamint a szövetségi program szereplői Dr. Szalay Katalin, G.Németh György c. egyetemi docens koordinációjával valamint Dankovics Gergely Programigazgató, Szabó Gyula MÁESZ bizottsági tag részvételével. A kommunikáció az egészségügyben tantárgy a célja, hogy a hallgatók az egészségügyi kommunikáció sokrétű lehetőségét megismerjék. Ismerkedjenek meg a hallgatók a XXI. századi technológiákkal, elméleti ismeretek mellett a kommunikáció gyakorlati oldalát is ismerjék, tapasztalják meg. A hallgatók az országos szűrőprogram céljairól, szervezeti felépítéséről, a program arculatáról, kommunikációs csatornáiról, a szűrőprogram szervezésében szerzett tapasztalatokról, stratégiai partnerekről kaptak hasznos információt. A szakmai előadások mellett a végzős hallgatók kötetlen megbeszélés keretében kérhettek diplomamunkájukhoz segítséget Dankovics Gergely Programigazgatótól az egyetem oktatási központjában.

Eötvös Loránd Tudományegyetem - Pedagógiai Pszichológiai Kar

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának Gyermek Prevenciós Programja – „Utazás az egészség birodalmába” is bekerült az oktatási rendszerbe. Gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, ezért is lett előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés (TIE), amely négy egészségfejlesztési alapfeladat rendszeres ellátását jelenti. Ennek keretén belül minden tanulóval a teljes tantestület és alkalmazotti közösség, az iskola egészségügyi szolgálat szakemberei, a szülők és az iskola környezetének bevonásával, szakmai ellenőrzés mellett az alábbi feladatok ellátását jelenti: A 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez ugyanakkor élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja. Az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar hallgatói Dr habil Czakó Kálmán Magyar Pedagógiai Társaság Prevenciós Szakosztályának szakmai vezetője irányításával és Dankovics Gergely Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának programigazgatójának előadásának köszönhetően széles körben megismerhetik ezen egyedülálló kezdeményezést. Az előadás mellett Pedagógiai Pszichológiai Karon készülő neveléstudományi kötetben a nevelők, pedagógusok számára készülő könyvbe is bekerül a MÁESZ Program 15 oldalas tartalommal.

Semmelweis Egyetem - Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának Gyermek Prevenciós Programja – „Utazás az egészség birodalmába” is bekerült az oktatási rendszerbe. A Semmelweis Egyetem - Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék Dr. Barcs István tanszékvezető kérésére a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának már teljesült 1600+ helyszínének eredményeit, tapasztalatait ismerhetik meg a hallgatók színes, érdekes, interaktív előadás keretében Dankovics Gergley Programigazgató segítségével.

WHO - Szív Világnapja 2018.

Szív Világnapja. Kellő bölcsességgel, a megelőzésre helyezve a hangsúlyt óvhatjuk leginkább! Dr. Barna István Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának, szakmai bizottságának elnöke.

WHO Látás Világnapja - Dr. Hende Csaba a Parlament törvényalkotási alelnökének látogatása

Sikeresesen lezajlott a Látás Világnapja 2018 esemény sorozat is a MÁESZ - Magyar Szemorvos Társaság, az Első Magyar Optikus Zrt, Medicontur, Sager Pharma és a Nemzeti Programbizottság a jó látásért együttműködésében. A Nemzeti Programbizottság egész napos szűrést szervezett Szombathelyen a látás világnapjához kapcsolódva azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a látásvesztés vezető okára, a cukorbetegség szövődményeire. A Látás Világnapja (World Sight Day) 2000 óta egyike a hivatalos WHO világnapoknak, amit minden év október második csütörtökjén tartanak. A felnőtt korban történő látásvesztés oka leggyakrabban a diabéteszes retinopátia. A mintegy 800 ezer magyar cukorbeteg közül több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült, és évente további ezer diabéteszes veszíti el látását. Bár megfelelő prevencióval 95 százalékban megelőzhető lenne a látásromlás vagy vakság, a magyar cukorbetegek majd egyharmada soha nem volt szemészeti szűrésen, ezért is kerül fókuszba e téma.

ORFK – OBB „Látni és látszani közlekedésbiztonsági szakmai nap 2018”

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai bizottsága 2030-ig a teljes MÁESZ Programidőszak végéig folytatja a stratégiai partnerséget és a bizottsági munkát a Belügyminisztériummal az Országos Rendőr-Főkapitánysággal valamint az Országos Balestemegelőzési Bizottsággal. A MÁESZ gyakorlati megvalósításban még több kapitányság és rendőri egység kapcsolódik be mint közlekedés biztonsággal, mind bűnmegelőzéssel érintve a felnőtt lakosságot és az újonnan indult gyermek prevenciós programot is.

Az ünnepélyes díszoklevél aláírása a X. Jubileumi Népegészségügyi Konferencián kerül sor 2019. március 19-én a Magyar Tudományos Akadémián. 2018. október 16-án egy újabb érdekes szakmai nap került megrendezésre, melyen a MÁESZ Programot a Prof. Dr. Német János, Varga Péter képviselte.

Korózs Lajos az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnökének látogatása

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának Tapolcai állomásán az Országos Patikanap keretében az eseményen személyes látogatást tett Korózs Lajos az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke, aki működés közben is megtekintette a MÁESZ Programot és további szakmai kapcsolódás kidolgozásával Dankovics Gergely MÁESZ Programigazgatóval egyeztetik a lehetőségeket a következő tíz éves időszakra vonatkozóan.

ESC Congress - European Society of Cardiology 2018 Munich

Az egyik legnagyobb Európai Kongresszus. 35000 résztvevő, 10 párhuzamosan zajló teremben reggel 9.00-18.00 folyamatosan zajló előadások, elképesztő távolságokban, másrészt rendkívül hasznos és fontos ismeretek, kapcsolatok, személyes találkozásokkal. Dr. Barna István Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai bizottságának elnöke Németország - München 2018.

Európai Diabetes Társaság 54. Kongresszusa Berlin 2018.

Az Európai Diabetes Társaság 54 kongresszusa Berlin több mint 15 000 résztvevő. Dr. Barna István Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai bizottságának elnöke Németország - Berlin 2018.

Nemzeti Ünnep - Katonai Díszszemle Debrecen Főtér
Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság - Nemzeti Népegészségügyi Központ - Megnyílt a Dunakanyar első Egészségfejlesztési Irodája 12 település lakossága részére.

2018. november 13-án megnyílt a Dunakanyar első Egészségfejlesztési Irodája a járás 12 térségi települését (Budakalász, Pomáz, Csobánka, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer) érintve. A Nemzeti Népegészségügyi Központ irányítása alá tartozó egészségfejlesztési iroda a lakosság számára ingyenesen elérhető egészségmegőrző, prevenciós programokat nyújt, melyeknek célja az egészséges életmód, az egészség-tudatos magatartás elemeinek ismertetése a betegségek megelőzésére érdekében. A most nyíló iroda is szorosan együttműködik a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjával. Az eseményt megnyitotta Vitályos Eszter a Magyar Kormány Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Dankovics Gergely a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram Programigazgatója, Vershegi-Nagy Miklós Szentendre Város Polgármestere és Dr. Pázmány Annamária a SZEI igazgatója. Az eseményen ezen a helyszínen is több százan vettek részt felnőttek és gyermekek egyaránt.

A felnőtt lakosság mellett 1 millió az oktatási rendszerben tanuló gyermek integrációja kezdődik meg a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának következő tíz évében.

Sikeresen lezajlottak a stratégiai egyeztetések az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság Köznevelési Stratégiai Főosztály, Klebelsberg Központ és Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja között. A felnőtt lakosság mellett 1 millió az oktatási rendszerben tanuló általános iskolás, középiskolás és felsőoktatásban résztvevő tanuló integrációja kezdődik meg a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának következő tíz évében. Bővebb információt itt olvashat:

MÁESZ Munkacsoporti megbeszélések 2019.

Népegészségügyi Prevenció Magyarországon - Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 74 szakmai szervezet összefogásával, mely 2030-ig évente 60 000 felnőtt és 75 000 gyermek részvéttelét teszi lehetővé ingyenes formában a megelőzés, prevenció és modern szűrővizsgálati technológiák alkalmazásával országosan. A Program szakmai bizottsága Dr. Barna István szakmai bizottság elnöke és Dankovics Gergely Programigazgató vezetésével teltházas környezetben megkezdte az idei szakmai munkát segítve ezzel több ezer magyar állampolgárt.

Klebelsberg Központ – Tankerületi Igazgatói Konferencia 2019.

2019. február 14-én tartotta a Klebelsberg Központ a tankerületi igazgatói konferenciáját, melyen Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke felkérte Dankovics Gergely Programigazgatót a 2019-2030 között megvalósuló Gyermek Prevenciós Program – „Utazás az egészség birodalmába” bemutatására.

MÁESZ szakmai előadás - Magyar Életmód Orvostani Társaság Kongresszusa 2019.

2019-ben először rendezi meg a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) a „lifestyle medicine” szakmai konferenciát, ahol az irányzat legnevesebb hazai képviselői, valamint a kapcsolódó programok szervezői várják az érdeklődőket. Elmélettől a gyakorlatig 2019. február 15-16. két nap, amikor minden az egészségről, az életmódról és a kettő bizonyított összefüggéseiről szól.

Megjelent a Fehér Könyv 2019.

Megjelent a magyar gyermekek és fiatalok életmódja: táplálkozás, testmozgás és lélek” című tanulmánykötet a Fehér Könyv, melyet a TÉT Platform Egyesület szerkesztésében adott ki. Az előszót Prof. Dr. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztere kezdi, majd számos neves szerző oldalával folytatódik. A kötetben dupla oldalon a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 is bekerült, mely megtiszteltetés.

Semmelweis Egyetem - Általános Orvostudományi Kar

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 a Semmelweis Egyetem - Általános Orvostudományi Karon a Népegészségtan és a Preventív Medeicina II. előadás keretében is megjelenik a hallgatók nagy örömére. Az előadásokat Dr. Barna István tartja meg a MÁESZ szakmai bizottságának elnökeként.

Debreceni Hypertonia Nap 2019.

Az idei kitűnően szervezett Debreceni Hypertonia Napon is több mint ezren vettek részt. Bemutatásra került a konferencián az új Hypertonia ajánlás is. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját Dr. Barna István elnök Úr képviselte.

Sikeresen Teljesítve / WHO Altzheimer Világnap 2018.

Köztársasági Elnöki Hivatal elismerése