dermatron_logo

FOHNEU 2019 Nemzetközi Konferencia - Nemzeti erőforrásként tekintenek az egészségre

Örömteli, hogy a magyar alaptörvény kimondja: minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, mindhárom tényező fontos - hangoztatta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (FOHNEU) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara háromnapos nemzetközi szakmai konferenciájának megnyitóján.

Hozzátette: nemzeti erőforrásként tekintenek az egészségre.

Horváth Ildikó angol nyelvű beszédében azt mondta, becslések szerint a foglalkozás-egészségügyi rendszerre fordított kiadás 14 milliárd forint, ezen túlmenően 60 milliárd forintra tehető a munkavállalók forintban mérhető nyeresége azáltal, hogy az egészséges munkakörnyezet révén elkerülik többek között a munkahelyi baleseteket és betegségeket. Kitért rá, hogy a foglalkozás-egészségügy jelentős részben a megelőzésről szól.

Az ezen a területen tevékenykedő orvosok 66 százaléka teljes, míg 34 százaléka részmunkaidőben dolgozik. A törvényi szabályozás értelmében a doktoroknak szakosodniuk kell a foglalkozás-egészségügyre - jelezte az államtitkár. A szükséges végzettséget mintegy 2100-an szerezték meg, 400 érintettnek ugyanakkor még folyamatban van a képzése. Mellettük csaknem 3000 ápoló dolgozik - közölte Horváth Ildikó. Mivel az emberek életük jelentős részét a munkahelyükön töltik, kulcsfontosságú, hogy egészséges körülmények között dolgozzanak - emelte ki az államtitkár. Jelezte: nagy lehetőségként tekint a foglalkozás-egészségügyre. Az államtitkár három jövőbeli célt jelölt meg: a minőségi mutatók egységesítését, a szakmai felügyelet fejlesztését, valamint egy foglalkozás-egészségügyi információs rendszer kiépítését.

A nemzetközi szakmai konferencián a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját Dr. Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra elnöke képviselte és mutatta be teltházas előadás keretében az eddigi elért eredményeket valamint a 9 éve sikeresen teljesült MÁESZ 2010-2020-2030 dokumentumfilmet magyar és angol nyelven.