dermatron_logo

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) is csatlakozott Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjához

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mellett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) is csatlakozott Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjához és a Program szakmai és koordinációs bizottságához. A bizottság létszáma így 46 főre bővült.

Egyre többen ismerik fel, hogy egészségünk megőrzése érdekében milyen óriási szerepe van a megelőzésnek. A legtöbb krónikus megbetegedés (pl.: szív-és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú diabetes) kockázati tényezői közé tartozik mind az elhízás, mind a helytelen táplálkozás. Az OÉTI felmérései során fény derült arra, hogy célszerű minél fiatalabb korban elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése, és a meglévők bővítése. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a magas só bevitel. A só fogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan pozitív összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban. Ez a kapcsolat mind a normál, mind a magas vérnyomással rendelkezőknél kimutatható. Világszerte az agyvérzések 62%-nak, a szívkoszorúér-betegségek 49%-nak hátterében magas vérnyomás áll. A hazai lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáiban kiemelt jelentőséggel bírnak a szív- és érrendszeri betegségek, melyek az össz-halálozás 50%-ért felelősek. A magyar lakosság só fogyasztása minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket (felnőttek: 5 gramm/nap; gyermekek: 3 gramm/nap). Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi só csökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően. A keretprogram célkitűzéseinek megvalósítása érdekében valamennyi érdekelt fél - kormányzati szervek, kutatóintézetek, tudományos szervezetek, piaci szereplők, fogyasztói érdekképviseleti szervek - összefogása és aktív cselekvése szükséges. Figyelembe véve, hogy jelenleg a lakosság só bevitelének jelentős része (77%) a feldolgozott élelmiszerekből ered, a piaci szereplők társadalmi felelősségvállalása ezen a téren nélkülözhetetlen. Rövidtávon a cél a lakossági só fogyasztás és a vérnyomás csökkenése, hosszútávon a szív- érrendszeri és agyvérzésből eredő halálozás csökkenése. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában a résztvevők megismerhetik a Nemzeti Sócsökkentő Programot és az OÉTI munkatársaitól a speciális szűrőállomás előtti területen az életmód tanácsadás keretében további információhoz juthatnak az egészséges táplálkozással kapcsolatban.