dermatron_logo

Action for Prevention! - Európai Uniós szakértői konferencia Budapesten

Az EU Tanácsának Soros Magyar Elnöksége, az Európai Bizottság, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben, „Tegyünk a megelőzésért!” címmel európai szakértői konferenciát rendezett 2011. május 30-31. között Budapesten. A konferencia célja a táplálkozással, fizikai aktivitással és dohányzással kapcsolatos népegészségügyi megelőzési programok hatékonyságának növelése, a legjobb gyakorlatok elterjesztésének elősegítése.
Az EU elnökségi rendezvények sorába tartozó, az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló eseményen a tagállamok vezető népegészségügyi szakértői és egészségpolitikusai, nemzetközi szakmai és civil szervezetek munkatársai, a WHO, valamint az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának (DG SANCO) képviselői vesznek részt. A konferenciát Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős államtitkára, Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának vezetője és Michael Hübel, a DG SANCO főosztályvezetője nyitották meg.

Itt az idő, hogy az Európai Unió tagállamai összehangolt, hatékony stratégiák és cselekvési tervek mentén lépjenek fel a népegészségügyi kihívások kezelése, a betegségek megelőzése és legyőzése érdekében. Miközben ugyanis minden tagállam rendelkezik népegészségügyi programmal, a krónikus betegségek magas előfordulási aránya továbbra is komoly problémát jelent, és tetemes egészségügyi kiadásokat eredményez Európa-szerte. Ezen belül a közép- és kelet-európai EU tagállamok egészségügyi mutatói alulmúlják a többi tagállamét. A legnagyobb terhet a nem fertőző betegségek, köztük elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos és a krónikus légzőszervi megbetegedések, az elhízás és a 2. típusú diabétesz jelentik. E betegségek minden korosztályt érintenek, éves szinten a halálozások 60%-áért tehetőek felelőssé. Kialakulásukhoz jelentősen hozzájárulnak, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek az életmóddal összefüggő tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás. A Dohányzásmentes Világnappal is egybeeső szakértői konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az azonnali cselekvés, beavatkozás szükségességére ezeken a területeken, és támogassa a tagállamokat népegészségügyi stratégiáik, cselekvési terveik korszerűsítésében és végrehajtásában. A rendezvényen a szakmai előadások mellett Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 is bemutatásra került. A konferencia résztvevői megismerhették a Program gyakorlatai működését, az átfogó vizsgálatokat és módszereket, szakmai és civil szervezetek munkáját a Programsorozatban.