dermatron_logo

2020-ig 15 milliárd forint jut egészségügyi prevencióra. Dr. Zombor Gábor, Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárának látogatása a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020 kecskeméti állomásán.

2015. április 17-én Dr. Zombor Gábor, Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkára látogatta meg működés közben a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját 2010-2020 a Magyar Artériás Stiffness Társaság Kongresszusán Kecskeméten.

A látogatáskor Prof. Dr. Kiss István a Program 63 szakmai szervezetből álló bizottságának elnöke, Dankovics Gergely Programigazgató és Dr. Bencúr Béla a MAST elnöke mutatta be a Programot és a 2015-2016 évadra vonatkozó Újdonságokat és célkitűzéseket. Megtekintésre került a közel 20 m hosszú Új speciális szűrőállomás (szűrőkamion), az Európa Unió Európai Regionális Fejlesztési alap támogatása által biztosított Új korszerű vizsgálati eszközök, a 2015. évtől 168 oldalra bővül Egészség Könyv és Központi Rizikófelmérési Kérdőív és kamion előtti területen a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának életmód tanácsadása, valamint a Stratégiai Partnerek közel 30 Életmód Pontja, látványos anatómiai bemutató és Európában is egyedinek számító 5 m magas Virtuális 3D Anatómiai Mozi Sátor és 4 m magas látványfal.
Dr. Zombor Gábor, Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkára a látogatást követő megbeszélésen felkérte Dr. Kiss Istvánt a Program 63 szakmai szervezetből álló bizottságának elnökét és Dankovics Gergely Programigazgatót, hogy a bizottsággal közösen állítsanak össze egy országos szintű népegészségügyi program modellt, melynek finanszírozásában a Magyar Kormány is komoly stratégiai partnerként jelenne meg.

A kormány a 2020-ig terjedő időszakban 15 milliárd forintot fordít egészségügyi prevencióra az ezzel kapcsolatos operatív program keretében – mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Az a cél, hogy a kormányzati támogatással induló prevenciós programok eredményeképpen tíz százalékkal kevesebb ember haljon meg népbetegségekben. Az operatív program elindulása után 2015-ben a felhasználható összeg 4,6 milliárd forint - fűzte hozzá Zombor Gábor.
Az egészségpolitikus a legfontosabb feladatként azt határozta meg, hogy a három megyében zajló vastagbélrákszűrést kiterjesszék az ország egészére.
Jelenleg a program értékelése folyik, ezután szerencsés lenne, ha egy országos kardiovaszkuláris szűrőprogramot is el tudnának indítani - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a kormány januárban elfogadta Magyarország 2020-ig szóló egészségügyi stratégiáját, amelyben prioritás a megelőzés.

A program arra figyelmezteti az embereket, hogy egészségtudatosabban éljenek, vegyenek részt a szűrőprogramokon, prevenciós rendezvényeken. Zombor Gábor szólt arról is, hogy a tervek szerint az egészségügyi ellátórendszerben kiemelt státust kapnának azok, akik egészségtudatosan élnek. Az államtitkár fontosnak nevezte a daganatos megbetegedések megelőzését célzó országos programokat is. A méhnyakkarcinóma megelőzését nemcsak a szűrés szolgálja, hanem az is, hogy ingyenes védőoltást kaphatnak országszerte a 13 éves lányok – tette hozzá. Zombor Gábor hangsúlyozta, hogy keresik azokat az eljárásokat, programokat, amelyeket országos szintre ki lehet terjeszteni.
Dankovics Gergely, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020 Programigazgatója az MTI érdeklődésére beszámolt arról is, hogy a program V.
Sikeresen Teljesült Évadában 2010-2011-2012-2013-2014 során eddig több mint kilencszáz helyszínen: városokban kistelepüléseken, falvakban, önkormányzati egészség napokon, sporteseményeken, fesztivál programokon, multinacionális cégek Health programjának keretében több mint 252 ezer állampolgár látogatta meg Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját és több mint 3 millió vizsgálat kerül már elvégzésre. A cél a következő őt évben is ezen út folytatása szövetségben, egyetértésben a magyar társadalomért