dermatron_logo

ÖSSZEFOGLALÓ
X. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2019.

A hagyományokhoz híven immáron tízedik alkalommal az idén is megrendezésre került a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 (MÁESZ) évadnyitó Népegészségügyi Konferenciája a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A MÁESZ Program 74 szakmai szervezetből álló szakmai és koordinációs bizottsága évente rendezi meg Népegészségügyi Konferenciáját, amelyen a Program aktuális periódusára vonatkozó irányelvek, valamint a programtematika került kidolgozásra és elfogadásra. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek szakmai előadások keretein belül az előző évek eredményeivel, valamint a következő 10 év újdonságaival. Az idei esztendő mérföldkő a Program életében, hiszen országosan közel 1700 helyszínen 500 000 látogatót és több mint 6 millió elvégzett vizsgálatot tudhat maga mögött. A jubileumi esemény Orbán Viktor miniszterelnök és Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelő államtitkár ünnepi köszöntő levelével került megnyitásra.

A téma fontosságára való tekintettel a konferencia teltházas környezetben zajlott. Az eseményen részt vettek a programban résztvevő 74 szakmai és civil szervezet képviselői köztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságainak tisztségviselői, az Agrárminisztérium és Pénzügyminisztérium tisztségviselői, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, a Klebelsberg Központ az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzés Bizottsága tisztségviselői valamint több mint 60 tudományos társaság és civil szervezet, stratégiai partnerek vezetői és vezetői tanácsadói.

A 170 fős szakmai konferencián a himnuszt követően ünnepélyesen került aláírásra 74 szakmai szervezet által az a jubileumi emléklap, amely a 2010-2020-2030 közötti szakmai együttműködést jelenti a Népegészségügyi Prevenció Magyarországon – Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának következő tíz évéről szövetségben, egyetértésben.

A konferencián bemutatásra került a sikeresen teljesült 1696 helyszín - sikeresen elvégzett 6 millió vizsgálat 2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018 eredményei, tapasztalatai, több szakmai előadás kíséretében. A konferencián kidolgozásra és elfogadásra került a 2019. évad szakmai protokoll, kivitelezési terve, és a kapcsolódó szakmai programok összekapcsolása. Kiemelt prioritás a 2019-2030 közötti időszakban a gyermek prevenció, a gyermekek integrációja az „Utazás az egészség birodalmába” programsorozatba, mely évi 75 000 gyermek ingyenes részvételét teszi lehetővé. A Program 2019-ben is szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához és a WHO, ENSZ világnapi eseményeihez. A konferencia keretében bemutatásra került Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja az Európa Unió Európai Regionális Fejlesztési alap támogatásával megújult új eszközökkel felszerelt speciális szűrőállomás.

További újdonságok: Bővített tartalommal 9 db Ipad Air monitoron a diagnosztizálni kívánt területek bemutatására létrehozott fejlesztés, valamint a kamion előtti területen az új életmód sátrak, közel 30 Életmód Pont valamint a kibővített látványos anatómiai bemutató, és a világviszonylatban is egyedinek számító „Ismerd meg az emberi testet” Virtuális 3D Anatómiai Mozi Sátor, Samsung Gear VR virtuális szemüvegek bővített tartalommal, melyek közel 200 helyszínen lesznek elérhetőek a magyar társadalom részére a 2019 évadban.

A szakmai programot a fogadást megelőzően ünnepélyes díjátadó zárta melyen az elmúlt 10 év szakmai munkáját ismerték el. A MÁESZ Kiss István szakmai emlékdíj üzenete:
"egy díj, ami ötvözi a szakmaiságot, a lelkiismeretes munkát, a magyar emberek iránti hűséget és gondviselést, egy díj, ami a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának a belső értékeit tükrözi, mutatja a program társadalmi fontosságát"

Dr. Barna István
Szakmai Bizottság elnöke
MÁESZ 2010-2020-2030

Dankovics Gergely
Programigazgató
MÁESZ 2010-2020-2030

Budapest, Magyar Tudományos Akadémia díszterme. 2019. március 19.



Programfüzet X. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2019 letöltése

Képek - X. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia 2019