dermatron_logo

Összefoglaló XII. Népegészségügyi Konferencia Magyar Tudományos Akadémia

2022. október 5-én sikeresen lezajlott a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a XII. Népegészségügyi Konferencia 76 szakmai szerveztet vezetőjének, vezető tanácsadójának részvételével. Megtisztelegés számunkra, hogy a Belügyminisztérium több államtitkársága, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a családokért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Agrárminisztérium és nem utolsó sorban az Ipari és Technológiai Minisztérium képviselői is jelen voltak az eseményen, mely mutatja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának fontosságát. Köszönjük díszvendégeik Dr. Meszéna Balázs Miniszterelnöki Kabinetiroda Kabinetfőnöke és Dr. Kecskés Péter Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetőjének személyes jelenlétét. Külön köszönjük Dr. Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium Parlamenti Államtitkárának, Miniszterhelyettesnek a támogatását.

A 240 fős konferencián szövetségben, egyetértésben értékelték a vezetők a több mint egy évtizede tartó közös munkát, mely abban segít, hogy minden magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulásával, és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

A programban résztvevő 76 szakmai szervezet vezetőjének közös célja, hogy szövetségben, egyetértésben segítse Magyarország fejlődését, a magyar családok iránti hűséggel és gondviseléssel egy egészségesebb nemzet formálását. Ebben a munkában minden benne van, ami okot ad a büszkeségre. 12 év, 643 000 látogató, több mint 8 millió elvégzett vizsgálat, 20 000 szakember összehangolt munkája.

A konferencia főtémai között szerepelt a Népegészségügyi Prevenció Magyarországon, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030, fókuszban a megelőzés - Gyermekek, Fiatalok, Családok Éve 2020-2025, szövetségben, egyetértésben 76 szakmai szervezet összehangolt munkája, az elmúlt 12 év tevékenységének összefoglalása, értékelése, eredményeinek bemutatása, a 2022/2023 évadok programjának és újdonságainak bemutatása és nem utolsó sorban a COVID járványügyi időszak 2020-2022 értékelése.

Köszönjük az előadóknak és a két vendég előadónk Dr. Szlávik János infektológus főorvos és Dr. Rusvai Miklós virológus, tanszékvezető egyetemi tanár magas színvonalú szakmai előadását. A konferencia keretében bemutatásra került egy nem mindennapi dokumentumfilm a COVID járványügyi időszakról „UTÓHATÁS” címmel. A filmet írta és rendezte Dankovics Gergely MÁESZ programigazgató, magyar hangja Gáti Oszkár.

A XII. Népegészségügyi Konferencián több ünnepi és megható pillanat is jelen volt. Átadták az idei Kiss István emlékdíjakat, amely ötvözi a szakmaiságot, a lelkiismeretes munkát, a magyar emberek iránti hűséget és gondviselést. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetői a programban résztvevő egészségügyi szakdolgozók részére elismerő díszoklevelek ünnepélyes átadásával zárták a konferenciát 12 év lelkiismeretes munkájának elismeréseként. Megható pillanat volt, a több mint egy évtizede tartó munkájukat ezúton is köszönjük.

Programfüzet XII. Népegészségügyi Konferencia (letöltés)

Képgaléria XII. Népegészségügyi Konferencia (megtekintés)

Köszöntő, összefoglaló videó XII. Népegészségügyi Konferencia (megtekintés)

Előadások XII. Népegészségügyi Konferencia (letöltés)