dermatron_logo

GYERMEK PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGONGyermek Prevenció Magyarországon – „Utazás az egészség birodalmába”

Emberi Erőforrások Minisztériumának ajánlása (letöltés)

Gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, ezért is lett előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés (TIE), amely négy egészségfejlesztési alapfeladat rendszeres ellátását jelenti. Ennek keretén belül minden tanulóval a teljes tantestület és alkalmazotti közösség, az iskola egészségügyi szolgálat szakemberei, a szülők és az iskola környezetének bevonásával, szakmai ellenőrzés mellett az alábbi feladatok ellátását jelenti:

I. Egészséges táplálkozás megvalósítása, lehetőleg a helyi termelés, helyi fogyasztás összekapcsolásával

II. Mindennapos testnevelés minden tanulónak az egészségfejlesztési kritériumok teljesítésével

III. A gyermekek érett személyiséggé válásának, azaz lelki egészségének elősegítése személyközpontú pedagógiai módszerekkel és a művészetek személyiségfejlesztő hatékonyságú alkalmazásával (ének, tánc, rajz, mesemondás, népi játékok és népi rítusjátékok, kézművesség stb.

IV. Egészségismeretek széles körének készség szintű elsajátításának elősegítése (baleset megelőzés, elsősegélynyújtás, személyi higiéné, a szenvedélybetegség kialakulásához vezető szerek fogyasztásának, valamint a gyermeket, tanulót veszélyeztető bántalmazásának a megelőzése.

A TIE rövid összefoglalását, valamint a pedagógusok segítésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság által elkészített TIE ajánlást az ide kattintva érhetik el. Az iskolák több projekt segítségével kapnak a TIE végzéséhez különböző módszertani segítséget.

Ez figyelembe véve a 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A program keretén belül a diákok bepillantást nyerhetnek az általános iskola első osztályától az egyetemi szintig bezárólag a prevencióval kapcsolatos lehetőségek birodalmába. A kicsik és nagyok látványos anatómiai bemutatón vehetnek részt, melynek segítségével megismerhetik az emberi test felépítését és működését. Az anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg egyedi látvány és hangelemekkel színesítve a diákok.

Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóságszemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről. Szakaemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket,. , az Országos Rendőr-főkapitányság – Baleset megelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai segítségével a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat. a védőnők segítségével pedig az újraélesztéssel, elsősegély-nyújtási ismeretekkel is találkoznak a diákok. Az Egészség fejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt.