dermatron_logo

PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ

Népegészségügyi Prevenció Magyarországon
Program a magyar társadalomért
Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 2030

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-ben kezdte meg működését 76 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége által koordinált szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat 2010, 2020 és 2030 között. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. A magyar társadalom létszáma 10 millió fő alá csökkent. Hazánk dobogós helyett foglal el több népegészségügyet érintő megbetegedésben. Éppen ezért nagyon fontos szerepet tölt be a magyar társadalomért életre hívott Program, amely segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 és 2019 között országos szinten sikeresen teljesítette a kitűzött célokat. Országosan 1886 helyszínen volt jelen. Sikeresen megvalósította az előirányzott 7 millió vizsgálatot ugyanakkor több mint 500 000 állampolgár ingyenes részvételét tette lehetővé. A Program ezen 10 éves ciklusában 16 000 órát fordított prevencióra, 1 200 000 Egészség Könyvet adott ki, 391 000 információs prevenciós csomagot biztosított a családok ezrei részére. A megvalósításban több mint 20 000 szakember vett részt (háziorvosok, egészségügyi szakdolgozók, dietetikusok, védőnők, egészségfejlesztési irodák, kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai, Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, civil szervezetek) országosan és több mint 7 millió elvégzett vizsgálat mellett több mint 16 millió a lakosság által kitöltött rizikó felmérési kérdőívet dolgozott fel egységes adatkezelési rendszerben. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2020-2022 időszakában a gyermekekre, fiatalokra, családokra fokuszál a „Fókuszban a megelőzés Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében.

A 2010 és 2019 közötti időszakban már feldolgozott több millió vizsgálati eredményt évről évre a szakmai bizottság Népegészségügyi Konferenciák keretében mutatja be számos publikáció kíséretében. A bizottsági tagok több mint 500 hazai és nemzetközi kongresszuson, 19 országban ismertették az eredményeket.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához és a WHO valamint az ENSZ világnapi eseményeihez. Az állampolgárok éves szinten országosan közel 200 helyszínen találkozhatnak a programmal a teljes 20 éves programidőszak alatt mintegy 3000 helyszínen, családi napokon, fesztivál programokon, önkormányzati rendezvényeken, szakmai kongresszusokon, kiemelt sporteseményeken illetve munkahelyi prevenciós életmód napok keretében. Magyarország legnagyobb munkáltatói is bekapcsolódnak a programba, amely által több ezer aktív munkavállaló vesz részt a szűrővizsgálatokon illetve az életmód tanácsadásokon.

Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes népbetegségek gyakori megjelenése révén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg és orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A Program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a lakosság egészségét fenyegető rizikófaktorokra - dohányzás, alkohol, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás - amelyek életmód tanácsadással megelőzhetőek. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével mutatja be a társadalom részére az elsősegély nyújtás technikáját az újraélesztésen át az otthoni égési sebek ellátásáig. Ugyanakkor megismerteti a lakossággal a magyar társadalmat kiemelten érintő betegcsoportokat, kockázati tényezőket, úgy mint a szív- és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, a szélütés magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, inkontinencia, szembetegségek, laktóz intolerancia és nem utolsó sorban a sport és egészség kapcsolódósát. Nem utolsó sorban bemutatja az egészséges táplálkozás jelentőségét, a pihenéssel, rekreációval és a wellness egészségtudatos életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. A program keretén belül 37 féle átfogó vizsgálatra van lehetősége Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában.

A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap Támogatásával. Minden vizsgálati ponton monitoron keresztül egyedi 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be a diagnosztizálni kívánt területet, valamint virtuális valóság szemüvegek segítségével bepillantást nyerhet minden látogató az emberi test működésébe, belsejébe.

KÜLSŐ LÁTVÁNYTERV

 1. Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja
 2. Beléptető pont
 3. Műfüves terület
 4. Külső várórész, hűtött-fűtött sátrak, életmód tanácsadás, stratégiai partner standok, látványos anatómiai bemutatók (6 x 3 m)
 5. Külső várórész, hűtött-fűtött sátrak, életmód tanácsadás, stratégiai partner standok, látványos anatómiai bemutatók (6 x 3 m)
 6. Külső várórész, hűtött-fűtött sátrak, életmód tanácsadás, stratégiai partner standok, látványos anatómiai bemutatók (6 x 3 m)
 7. Virtuális anatómiai mozi sátor, egyedi 3D látvány és hangelemek (6 m átmérő x 5 m magasság)
 8. Gyermek Prevenció Magyarországon (6x 3 m)
 9. Tájékoztató látványfal (4 méteres magasságban)
 10. MAESZ 2010-2020-2030 látványkapu
 11. Logisztikai kísérő autó I.
 12. Gyermek Prevenció Magyarországon (3 x 3 m)
 13. Gyermek Prevenció Magyarországon (3 x 3 m)
 14. Logisztikai kísérő autó II.
 15. Központi koordináció kísérő autó
 16. Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság
 17. Általános influenza szezon esetén: szűrővizsgálatok, életmód-tanácsadás biztonságosan - 3 szintű előszűrési beléptetési protokoll alkalmazása: kézhigiénés program, rizikó állapot felmérés és elemzés, testhőmérséklet mérés, hőkamera kapu. Belépés kizárólag tünetmentesen! Járványügyi vészhelyzet esetén: Az Operatív Törzs ajánlása alapján a rendezvények szünetelnek!

BELSŐ LÁTVÁNYTERV

 1. Szűrőkamion bejárat
 2. Várótér
 3. LCD TV-k
 4. Vészkijárat
 5. Raktár, mosdó
 6. Vizsgáló – szájüregi rákszűrés, hallásvizsgálat, inkontinencia és vízeletürítési zavarok kérdőíves teszt, érfali rugalmasság vizsgálat, neuropathia vizsgálat ,vénás elégtelenség doppler vizsgálat
 7. Vizsgáló – spirometria – légzésfunkció, szénmonoxid mérés, COPD kérdőíves teszt, visszérbetegség kockázati teszt, bőr hidratáltságának, faggyútartalmának vizsgálata, bőrpigmentáció vizsgálat, vastagbéldaganat-IBS-reflux rizikó teszt
 8. Vizsgáló – vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri vizsgálat, pulse oximetria, perifériás érbetegség rizikó teszt, laktóz intolerancia rizikófelmérés
 9. Vizsgáló – szemnyomás vizsgálat, computeres látásvizsgálat, szemüveg dioptria vizsgálat,szemszárazság teszt
 10. Vizsgáló – teljes testanalízis: súly, cél súly meghatározás, testzsír tömeg, vázizom tömeg, csontok ásványianyag vizsgálata, BMI, ödéma vizsgálat
 11. Vizsgáló – vércukor, koleszterin, húgysavszint mérés
 12. 2019-től bővített tartalommal, az Apple iPad Air jóvoltából 9 monitoron keresztül minden vizsgálatnál egyedi 3D technológiával megalkotott filmek mutatják meg a diagnosztizálni kívánt területet. Újdonság 2019-től a Samsung Gear-VR virtuális valóság szemüvegek, melyek segítségével bepillantást nyer minden látogató az emberi test belsejébe virtuálisan.
 13. 2020-tól újdonság

GYERMEK PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

A felnőtt lakosság átfogó vizsgálata mellett a gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, éppen ezért előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés. Ez figyelembe véve a 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A program keretén belül a diákok bepillantást nyerhetnek az általános iskola első osztályától az egyetemi szintig bezárólag a prevencióval kapcsolatos lehetőségek birodalmába. A kicsik és nagyok látványos anatómiai bemutatón vehetnek részt, melynek segítségével megismerhetik az emberi test felépítését és működését. Az anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg egyedi látvány és hangelemekkel színesítve a diákok.

Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóságszemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről. Szakaemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket,. , az Országos Rendőr-főkapitányság – Baleset megelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai segítségével a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat. a védőnők segítségével pedig az újraélesztéssel, elsősegély-nyújtási ismeretekkel is találkoznak a diákok. Az Egészség fejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

A Programot ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról, és azoknak is, akik számára fontos a megelőzés, prevenció. Ne feledjük, a szűrővizsgálat életet menthet. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért és szeretteiért.

Várjuk szeretettel a szűrőprogram helyszínein.