dermatron_logo

PROGRAMTÁJÉKOZTATÓ

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja hazánk legnagyobb humanitárius formájában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja az átfogó szűrővizsgálatok elvégzését és a széleskörű életmód tanácsadás lakosság közeli helyekre történő eljuttatását 76 szakmai szervezet összefogásával.

A MÁESZ népegészségügyi program első évtizede sikeresen teljesítette a kitűzött célokat. Országosan 2212 helyszínen volt jelen, több mint 643 000 állampolgár ingyenes részvételét tette lehetővé. A program ezen időszakban 20 454 órát fordított prevencióra, 1 450 000 Egészség Könyvet adott ki, 524 528 információs prevenciós csomagot biztosított a családok részére. A megvalósításban több mint 20 000 szakember vett részt országosan és a közel 9 millió elvégzett vizsgálat mellett több, mint 18 millió a lakosság által kitöltött rizikó felmérési kérdőívet dolgozott fel egységes adatkezelési rendszerben.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2020-2025 időszakában a gyermekekre, fiatalokra, családokra összpontosít a „Fókuszban a megelőzés, Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében. A program szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a WHO és az ENSZ világnapi eseményeihez, valamint egyetért a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjával és a Családvédelmi Akciótervével.„Miszerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, még attól a szinttől is elmarad, amit gazdasági-társadalmi fejlettségünk lehetővé tenne. Aggasztó mértéket öltenek az egészségi állapot térségi és társadalmi egyenlőtlenségei is. Egy nemzet egészségi állapotát nem csak a gazdaság fejlettsége határozza meg, hanem az egészségi állapot is visszahat gazdaságára. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. Az egészségügy legfontosabb feladata az egészségmegőrzés, a prevenció”
Orbán Viktor, Miniszterelnök, 2010

Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes népbetegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg és orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A szűrővizsgálatok mellett, külön figyelmet fordít a program a lakosság egészségét fenyegető rizikófaktorok megismerésére. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai szervezetek együttműködésével megismerteti a lakosságot a daganatos valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, stroke, hypertonia, mélyvénás trombózis) tüneteivel, megelőzésük fontosságával. Bemutatja a társadalom részére az elsősegély nyújtás technikáját az újraélesztésen át az otthoni égési sebek ellátásáig, valamint az emberi testfelépítését látványos anatómiai bemutató segítségével.

A program keretén belül a lakosság számára 40 féle átfogó vizsgálatra van lehetőség Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában. A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.
Újdonság a fogászati blokk kialakítása, melynek segítségével általános fogászati állapotfelmérésre és a szájüregi daganatok korai felismerésére is lehetőség nyílik a látogatók számára.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé vált, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez, ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A programot ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról, és azoknak is, akik számára fontos a megelőzés. Ne feledjük, a szűrővizsgálat életet menthet.
KÜLSŐ LÁTVÁNYTERV
BELSŐ LÁTVÁNYTERV
GYERMEK PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

A felnőtt lakosság átfogó vizsgálata mellett a gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, éppen ezért előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés. Ez figyelembe véve a 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A program keretén belül a diákok bepillantást nyerhetnek az általános iskola első osztályától az egyetemi szintig bezárólag a prevencióval kapcsolatos lehetőségek birodalmába. A kicsik és nagyok látványos anatómiai bemutatón vehetnek részt, melynek segítségével megismerhetik az emberi test felépítését és működését. Az anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg egyedi látvány és hangelemekkel színesítve a diákok.
ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
VIRTUÁLIS TECHNOLÓGIA I.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
VIRTUÁLIS TECHNOLÓGIA II.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
LÁTVÁNYOS ANATÓMIAI BEMUTATÓ

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
KIEMELT VÁNDORKIÁLLÍTÁS I.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
KIEMELT VÁNDORKIÁLLÍTÁS II.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
KIEMELT VÁNDORKIÁLLÍTÁS III.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
KIEMELT VÁNDORKIÁLLÍTÁS IV.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
VIRTUÁLIS TECHNOLÓGIA V.

ÚJ INNOVÁCIÓK ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK
VIRTUÁLIS TECHNOLÓGIA VI.