dermatron_logo

PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ

Népegészségügyi Prevenció Magyarországon
Program a magyar társadalomért
Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 2030

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020-2030 (MÁESZ) hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A programokon történő részvételhez TAJ kártyára nincs szükség, ezáltal a hátrányos helyzetben élők is igénybe vehetik a szűrővizsgálat által biztosított lehetőségeket. A program 76 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív,- és érrendszeri megbetegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának első tíz éve sikeresen teljesítette a kitűzött célokat. Országosan 2212 helyszínen volt jelen, több mint 643 000 állampolgár ingyenes részvételét tette lehetővé. A Program ezen időszakban 20 454 órát fordított prevencióra, 1 450 000 Egészség Könyvet adott ki, 524 528 információs prevenciós csomagot biztosított a családok részére. A megvalósításban több mint 20 000 szakember vett részt országosan és a közel 8 millió elvégzett vizsgálat mellett több mint 18 millió a lakosság által kitöltött rizikó felmérési kérdőívet dolgozott fel, egységes adatkezelési rendszerben. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2020-2025 időszakában a gyermekekre, fiatalokra, családokra fokuszál a „Fókuszban a megelőzés, Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében. A Program szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a WHO és az ENSZ világnapi eseményeihez, valamint egyetért a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjával és a Családvédelmi Akciótervével.„Miszerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, még attól a szinttől is elmarad, amit gazdasági-társadalmi fejlettségünk lehetővé tenne.
Aggasztó mértéket öltenek az egészségi állapot térségi és társadalmi egyenlőtlenségei is. Egy egészségi állapotát nem csak a gazdaság fejlettsége határozza meg, hanem az egészségi állapot is visszahat gazdaságára. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. Az egészségügy legfontosabb feladata az egészségmegőrzés, a prevenció. Orbán Viktor, Miniszterelnök”

A magyar társadalomért életre hívott program segít abban, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát. Az állampolgárok éves szinten országosan közel 200 helyszínen találkozhatnak a kezdeményezéssel, a teljes 20 éves programidőszak alatt mintegy 3000 helyszínen, családi napokon, fesztiválokon, önkormányzati rendezvényeken, szakmai kongresszusokon, kiemelt sporteseményeken illetve munkahelyi prevenciós életmód napok keretében. Magyarország gazdaságát meghatározó munkáltatói is bekapcsolódnak a programba, amely által több ezer aktív munkavállaló részvétele biztosított a szűrővizsgálatokon, életmód tanácsadásokon.

Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes népbetegségek gyakori megjelenése révén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja továbbá segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg és orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a lakosság egészségét fenyegető rizikófaktoraira. Gondolunk itt a dohányzásra, a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozásra, az elhízásra valamint a mértéktelen alkoholfogyasztásra, amelyek életmód tanácsadással megelőzhetőek.

A 2010 és 2021 közötti időszakban már feldolgozott több millió vizsgálati eredményt évről évre a szakmai bizottság Népegészségügyi Konferenciák keretében mutatja be számos publikáció kíséretében. A bizottsági tagok több mint 500 hazai és nemzetközi kongresszuson, 19 országban ismertették az eredményeket.

Ugyanakkor megismerteti a lakosságot a daganatos valamint a szív és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, stroke, hypertonia) tüneteivel, megelőzésük fontosságával. A program külön figyelmet fordít a szembetegségek, halláskárosodás, asztma és allergia, a dohányzás, visszérkockázat, neuropathia, bőrvédelem, inkontinencia, prosztata megbetegedések, demencia, laktozintolerencia és nem utolsó sorban a sport és egészség kapcsolódására. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével bemutatja a társadalom részére az elsősegély nyújtás technikáját az újraélesztésen át az otthoni égési sebek ellátásáig, valamint az emberi test felépítését látványos anatómiai bemutató segítségével. A program keretén belül a lakosság számára 38 féle átfogó vizsgálatra van lehetőség Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában. A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Minden vizsgálati ponton monitoron keresztül egyedi 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be a diagnosztizálni kívánt területet, valamint virtuális valóság szemüvegek segítségével bepillantást nyerhet minden látogató az emberi test működésébe. Újdonság a fogászati blokk kialakítása, melynek segítségével általános fogászati állapotfelmérésre és a szájüregi daganatok korai felismerésére is lehetőség nyílik a látogatóknak.

A felnőtt lakosság átfogó vizsgálata mellett a gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, éppen ezért előírás lett minden köznevelési intézmény számára a teljeskörű intézményi egészségfejlesztés. Ezt figyelembe véve a 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, bevezeti őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „Csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé vált, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap Támogatásával. Minden vizsgálati ponton monitoron keresztül egyedi 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be a diagnosztizálni kívánt területet, valamint virtuális valóság szemüvegek segítségével bepillantást nyerhet minden látogató az emberi test működésébe, belsejébe.

KÜLSŐ LÁTVÁNYTERV

 1. Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja
 2. Beléptető pont
 3. Műfüves terület, külső várórész, hűtött-fűtött sátrak, életmód tanácsadás
 4. Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelmi Főosztály, Nemzeti Fókuszpont
 5. Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés- egészségügyi Intézet vándorkiállítás
 6. Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani osztály, Szociális Klaszter - INDA Interprofesszionális Demencia Alprogram
 7. Virtuális anatómiai mozi sátor, egyedi 3D látvány és hangelemek (6 m átmérő x 5 m magasság)
 8. Stratégia partner standok, látványos anatómiai bemutatók (6 x 3 m)
 9. Tájékoztató látványfal (4 méteres magasságban)
 10. MAESZ 2010-2020-2030 látványkapu
 11. 11. Logisztikai kísérő autó I.
 12. Gyermek Prevenció Magyarországon (3 x 3 m)
 13. Gyermek Prevenció Magyarországon (3 x 3 m)
 14. Logisztikai kísérő autó II.
 15. Központi koordináció kísérő autó
 16. Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság
 17. Influenza szezon, járványügyi készültség esetén: szűrővizsgálatok, életmód tanácsadás biztonságosan, 3 szintű előszűrési beléptetési protokoll alkalmazása. Kézhigiénés program, rizikó állapot felmérés és elemzés, testhőmérséklet mérés, járványvédelmi fertőtlenítő kapu. Szájmaszk használata kötelező! Belépés kizárólag tünetmentesen!

BELSŐ LÁTVÁNYTERV

 1. Speciális szűrőkamion bejárat
 2. Váróterem
 3. Virtuális technológia
 4. Vészkijárat
 5. Raktár, mosdó
 6. Vizsgáló – Fogászati állapotfelmérés, szájüregi daganatok korai felismerése, szűrővizsgálata a Magyar Fogorvosok Egyesületének koordinációjával
 7. Vizsgáló – Hallásvizsgálat, Tüdőgyógyászat: teljes légzésfunkció, szén-monoxid mérés, pulse oximetria, COPD test, dohányzás leszokást támogató tanácsadás a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ által biztosított kiadványok segítségével
 8. Vizsgáló – Kardiológia: szív és érrendszeri vizsgálat, pitvarfibrilláció vizsgálat, tachycardia vizsgálat, vérnyomásmérés, érfali rugalmasság vizsgálat, vénás elégtelenség doppler vizsgálata. Bőrgyógyászat: bőr hidratáltság, bőr pigmentáció, bőr faggyútartalmának vizsgálata
 9. Vizsgáló – Szemészet: computeres látásvizsgálat, szemüveg dioptria vizsgálat, szemnyomás vizsgálat, szemszárazság teszt, színtévesztés szűrővizsgálata
 10. izsgáló – teljes testanalízis: súly, cél súly meghatározás, magasság mérés, haskörfogat mérés, csípőkörfogat mérés, vázizomtömeg mérés, hasi zsírfelület vizsgálata, ödéma vizsgálat, ásványi anyagok vizsgálata, testtömeg index, derék-csipő arány vizsgálata, csontok ásványi anyag tartalmának vizsgálata. Kéz szorító erejének dynamometeres vizsgálata. Neuropathia vizsgálat
 11. Vizsgáló – Laborvizsgálatok: Vércukorszint mérés, koleszterinszint mérés, húgysavszint mérés. Világnapi eseményeken PSA vizsgálat.
 12. Központi Rizikófelmérési Kérdőívek kiértékelése: Vastagbéldaganat rizikó teszt, IBS-Reflux rizikó teszt, visszérkockázat felmérése, perifériás érbetegség felmérése, inkontinencia és vizeletüritési zavarok, prosztata betegségek rizikó felmérése, fizikai aktivitás szintjének felmérése, laktózintolerencia rizikó teszt értékelése
 13. MÁESZ - MESZK - MAVE kézhigiénés oktató programja 2021. Helyes kézmosás, fertőtlenítési higiénia alapjai bemutató, kötelező kézfertőtlenítés. Influenza szezon, járványügyi készültség esetén: szűrővizsgálatok, életmód tanácsadás biztonságosan, 3 szintű előszűrési beléptetési protokoll alkalmazása. Kézhigiénés program, rizikó állapot felmérés és elemzés, testhőmérséklet mérés, járványvédelmi fertőtlenítő kapu. Szájmaszk használata kötelező! Belépés kizárólag tünetmentesen!

GYERMEK PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

A felnőtt lakosság átfogó vizsgálata mellett a gyermekeink egészsége mindannyiunk fontos ügye, éppen ezért előírás minden köznevelési intézmény számára a teljes körű intézményi egészségfejlesztés. Ez figyelembe véve a 2018/2019 tanévtől kezdve hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába" címmel. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe, több szakmai szervezet összefogásával. A program legfontosabb üzenete „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt”. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a TIE IV. pontjának aktív megvalósítási helyszínévé válik, amely segítséget nyújt a gyermekek egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor, élményt jelentő vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 000 gyermek ingyenes részvételét biztosítja.

A program keretén belül a diákok bepillantást nyerhetnek az általános iskola első osztályától az egyetemi szintig bezárólag a prevencióval kapcsolatos lehetőségek birodalmába. A kicsik és nagyok látványos anatómiai bemutatón vehetnek részt, melynek segítségével megismerhetik az emberi test felépítését és működését. Az anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg egyedi látvány és hangelemekkel színesítve a diákok.

Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóságszemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről. Szakaemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket,. , az Országos Rendőr-főkapitányság – Baleset megelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai segítségével a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat. a védőnők segítségével pedig az újraélesztéssel, elsősegély-nyújtási ismeretekkel is találkoznak a diákok. Az Egészség fejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

A Programot ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról, és azoknak is, akik számára fontos a megelőzés, prevenció. Ne feledjük, a szűrővizsgálat életet menthet. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért és szeretteiért.

Várjuk szeretettel a szűrőprogram helyszínein.